• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Informatie over glijmiddel

Verschillende soorten glijmiddel

Natuurlijk glijmiddel

De hormale cyclus van een vrouw beïnvloedt de hoeveelheid vaginaal glijmiddel dat wordt aangemaakt. De hoeveelheid glijmiddel kan door diverse oorzaken afnemen, leeftijd speelt hierin soms een rol, maar ook zwangere vrouwen klagen soms over minder vaginaal vocht bij seks. Ook sommige (chronische) ziekten zoals suikerziekte en bepaalde medicijnen kunnen voor minder vochtproductie zorgen.

Waarom een glijmiddel gebruiken?

Veel mensen proberen een tekort aan natuurlijk glijmiddel op te lossen door speeksel te gebruiken voor de vaginale smering. Dat werkt echter maar kort omdat het snel weer opdroogt. Fabrikanten uit zowel de medische sector als uit de erotische sector brengen daarom glijmiddel voor geslachtsgemeenschap op de markt. Deze glijmiddelen zijn niet alleen functioneel bedoeld, maar ook om het comfort van vaginale penetratie te vergroten - met een penis, de vingers of met speelgoed - en het glijmiddel vergemakkelijkt anale penetratie voor zowel mannen als vrouwen. Veel mensen gebruiken glijmiddel ook om gevoeligheid en sensatie bij mastubatie te verhogen.

Glijmiddel op basis van olie

is niet bruikbaar in combinatie met latex condooms. De oliën tasten het latex aan en kunnen het zelfs letterlijk oplossen. Waar veilig vrijen dus belangrijk is, is glijmiddel op oliebasis niet bruikbaar. Een ander nadeel is dat het zich lastig laat schoonmaken: er is behoorlijk wat water en zeep voor nodig om het te verwijderen en het kan vlekken in beddengoed en kleding veroorzaken. Omdat dit glijmiddel onbruikbaar is met condooms, verkopen we het niet op deze website.
Zie onderaan deze pagina ook de video over dit onderwerp. 

Glijmiddel op basis van water

Glijmiddel op waterbasis was jarenlang het meest voorkomende glijmiddel, want dit is prima te gebruiken met condooms. Glijmiddel op waterbasis is ideaal voor safe sex, het is gemakkelijk schoon te maken en het geeft geen vlekken. Het is ook prima te gebruiken in combinatie met seks-speeltjes en het is goedkoop.
Glijmiddel op waterbasis bestellen

Glijmiddel op siliconen basis

Glijmiddel op siliconenbasis wordt sinds jaren steeds populairder. Ook dit glijmiddel is prima te gebruiken met condooms. Vanwege de voordelen wordt bij vrijwel elk condoommerk standaard siliconenglijmiddel op condooms aangebracht. Het is wat duurder dan glijmiddel op waterbasis, het is niet water-oplosbaar en het kan soms wat lastiger schoonmaken zijn. De grote voordelen van glijmiddel op siliconen-basis zijn dat het langer blijft werken omdat het niet opdroogt, en het voelt vaak zachter aan en je hebt er minder van nodig. Sommige seksspeeltjes die van wat minder hoogwaardig silicone materiaal zijn gemaakt kunnen reageren/beschadigen door siliconen glijmiddel. 
Glijmiddel op siliconenbasis bestellen

Comfort-verhogend

Glijmiddelen kunnen een plezier-verhogend en aangenaam middel bij masturbatie, het voorspel en geslachtsgemeenschap zijn. Dit geldt voor mannen, vrouwen, homo's en hetero's.
Het stimuleren van de eigen of de partner's clitoris, vagina of penis zorgt over het algemeen voor een meer sensationele ervaring als het glad en vochtig is, in plaats van dat droge wrijving optreedt als geen (natuurlijk) glijmiddel aanwezig is. 
De penetratie van de vagina of anus met de penis of de vingers wordt eveneens door velen als confortabeler ervaren wanneer voldoende glijmiddel wordt gebruikt.

Vrijwel alle glijmiddelen, inclusief de glijmiddelen op waterbasis, zijn ook prima geschikt voor massage. Daarintegen is het belangrijk om te weten dat lang niet alle massage-olieën of -lotions als glijmiddel gebruikt kunnen worden. Deze kunnen condooms aantasten en bevatten vaak parfums en andere bestandsdelen welke irriterend kunnen werken op slijmvliezen, o.a. in de vagina.

Veilig vrijen

Glijmiddel speelt ook een belangrijke rol bij veilig vrijen. Het is belangrijk om bij condoomgebruik een glijmiddel te gebruiken dat het condoom niet aantast. Als een condoom gebruikt wordt, doe dan eerst het condoom om, en dan pas glijmiddel aanbrengen. Wil je wat extra gevoeligheid, dan kun je voordat je het condoom aanbrengt een heel klein beetje glijmiddel op de eikel aanbrengen. 
Een andere aanpak is het aanbrengen van glijmiddel rond de vagina of de anus, voordat de penis of speelgoed wordt ingebracht. 
Glijmiddel kan een belangrijke factor zijn om sterke wrijving te voorkomen, waardoor een condoom mogelijk scheurt. Met name bij anale seks: omdat de anus nauwer is en geen natuurlijk glijmiddel geproduceert, is dat erg belangrijk.

Verschillende glijmiddelen hebben verschillende samenstellingen en viscositeit (vloeibaarheid). Door de verschillende eigenschappen zijn ze ook verschillend wat betreft sensatie-verhoging. Het ene glijmiddel is gemaakt om voor een gladder gevoel voor langere tijd te zorgen, terwijl een ander glijmiddel korter werkt en misschien wat vaker aangevuld moet worden. De meeste glijmiddelen zorgen echter voor een behoorlijke verbetering van het voorspel of het gebruik van seks-speeltjes. 

 

Zaaddodend glijmiddel
Hoewel de meeste condooms zijn voorzien van glijmiddel, zijn deze glijmiddelen over het algemeen niet zaaddodend. De condooms met zaaddodend glijmiddel die jaren geleden te koop waren bevatten voornamelijk de stof nonoxynol-9 welke overgevoeligheidsreacties kan veroorzaken. Condooms hebben daarom geen zaaddodend glijmiddel. Als alternatief bieden we ContraGel Green in tube: deze bevat geen nonoxynol-9 maar melkzuur als werkzame stof. Dit doodt spermacellen niet, maar zorgt er wel voor dat spermacellen zich veel slechter kunnen voortbewegen. Het is oorspronkelijk bedoeld als glijmiddel bij een pessarium maar het kan ook prima gebruikt worden met condooms.

 

Waar is glijmiddel te verkrijgbaar?
Glijmiddel voor gebruik bij seks is te koop bij de drogist, apotheker en natuurlijk kun je het online bestellen op deze website.
In de rubriek Glijmiddel en Massage vind je alle producten die geschikt zijn als glijmiddel en voor massage van verschillende merken. Je kunt ook direct naar deze specifieke soorten gaan:Condooms met glijmiddel
Bij vrijwel alle condooms wordt een kleine hoeveelheid glijmiddel toegevoegd door de fabrikant. Soms wordt er een speciaal glijmiddel gebruikt.
Slechts enkele voorbeelden hiervan zijn:

Toch liever zelf kiezen welk glijmiddel je gebruikt bij je condoom? Ga dan voor het condoom zonder glijmiddel.