Meer mensen met soa in 2016

Meer SOA in 2016

Het aantal mensen dat positief getest is op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is in de eerste helft van 2016 gestegen. Bij alle soorten soa's is sprake van een toename, met uitzondering van hiv. Dit werd in november 2016 bekend gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ruim 66.000 mensen lieten zich testen in de eerste helft van 2016. Het percentage mensen bij wie daadwerkelijk een soa is gevonden, klom van 16,7 procent in 2015 naar 18,2 procent dit jaar. Dat zijn ruim 12.000 nieuwe besmettingen. Bijna 1 op de 5 mensen die zich hebben laten testen kregen dus te horen dat ze chlamydia hebben. Dit is 6 procent meer dan in 2015.

Chlamydia komt volgens het RIVM vooral voor bij vrouwen en heteroseksuele mannen. Bij 125 mensen werd een LGV-infectie gevonden, een agressieve variant van anale chlamydia. In de eerste helft van vorig jaar waren dit er nog maar 88.

Het aantal mensen met een gonorroe-infectie is gestegen met 12 procent. Voorheen kwam dit vooral bij homoseksuelen voor, maar de laatste jaren worden ook steeds meer hetero's geconfronteerd met deze infectie.

In Europa meer mensen met HIV in 2015

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) maakte juist ander verontrustend nieuws bekend. Volgens de WHO was het aantal hiv-infecties in Europa nog nooit zo hoog als in 2015 (sinds dat gestart werd met het bijhouden van die cijfers in 1980). Meer dan 153.000 mensen raakten in 2015 besmet met HIV, een groei van 7 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Daarmee zijn nu meer dan 2 miljoen mensen in Europa besmet met het virus dat aids kan veroorzaken.

Vooral in Oost-Europese landen is een forse stijging te zien. Het aantal hiv-infecties nam het sterkst toe in Rusland, Oekraïne, Bulgarije en Hongarije: met bijna 80 procent tot ruim 121.000 mensen. Behalve onveilige seks, wordt het virus ook overgedragen door verontreinigde drugsnaalden.

Nederland telde in 2015 ongeveer 23.000 mensen met hiv, werd eerder al bekend. Dat zijn er zo’n 900 meer dan in 2014.

Zorgen over meer mensen met HIV 

Het Nederlandse Aidsfonds is bezorgd over het groeiend aantal hiv-infecties in de wereld. „De aidsepidemie is opnieuw gevaarlijk in opmars. De internationale financiering voor de bestrijding van aids neemt wereldwijd af, terwijl het aantal nieuwe hiv-infecties juist dramatisch toeneemt in sommige regio’s en landen, aldus het Aidsfonds.

Donderdag wordt op Wereld Aids Dag, zoals elk jaar op 1 december, stilgestaan bij de meer dan een miljoen mensen per jaar die sterven door aids. Volgens het Aidsfonds zijn er 37 miljoen mensen met hiv, van wie krap de helft levensreddende medicijnen krijgt.

Heb je risico gelopen en mogelijk een SOA opgelopen?

Voor een SOA test kun je terecht bij de GGD of je huisarts. Op onze website vind je SOA Laboratorium testen waarmee je zelf urine, bloed of een uitstrijkje kunt afnemen. Vervolgens stuur je dit anoniem naar een professioneel laboratorium en je ontvangt binnen enkele dagen de uitslag per mail of sms. Verdere begeleiding/advisering indien nodig, is inbegrepen!